Téma: Kultura


Reginald Crosley, M.D. – VOODOO: Kvantový skok za hranice běžné reality

Autor: | , 11. 04. 2011 | Komentáře: (4)

Kultura

Tato kniha se ke mně dostala v podstatě náhodou od kamarádky, současně s žádostí o její zhodnocení z „fyzikálního pohledu“. Hned na začátku se tedy musím přiznat, že moje znalosti z oblasti magie nebo voodoo jsou, eufemisticky řečeno, slabší.

Nyní k samotné recenzi – většina z vás asi bude očekávat hodnocení ve stylu „z fyzikálního a vědeckého hlediska je tato kniha škvár“. A já říkám ano, je – a zároveň s tím zdravím tu část čtenářů, která si právě ověřila, že vědci magii nerozumí, a znechuceně zavírají internetový prohlížeč. Pro ostatní se v následujících odstavcích pokusím svůj postoj obhájit.

Pokračování článku

D. Ž. Bor již neřekne „Ještě jsem tady“

Autor: | , 22. 12. 2010 | Komentář: (1)

Kultura

V rozpjatém kosmu, zplozován jako ryba, rodíš se jako savec a umíráš jako pták.

Vladislav Zadrobílek

Když jsem se dozvěděl, že Vladislav Zadrobílek zemřel, zasáhlo mne to více, než jsem čekal. Mnohem více, než lidé, kteří byli osobností jeho kalibru, a jejichž smrt jsem zaznamenal. Je to zvláštní, jak vás odchod některých lidí zasáhne a u jiných se vás to příliš nedotkne. Vzpomínám si, že mne podobně zasáhla i smrt Zuzany Navarové nebo Ladislava Smoljaka. Snad je to silou té osobnosti? Nevím.

Pokračování článku

Fontána – analýza filmu

Autor: | , 01. 11. 2010 | Komentáře: (9)

Kultura

 Tehdy Bůh vykázal Adama a Evu z Ráje a zanechal planoucí meč k ochraně stromu života.

–Genesis 3:24

 

Již po několikáté jsem shlédl úžasný snímek Darrena Aronofského The Fountain a přijde mi škoda, že stále nemáme nějaký zajímavý rozbor tohoto filmu. To je tedy důvod, proč Vám chci předložit tento text. Samozřejmě si nedělám iluze, že by bylo možné na tak malém prostoru rozebrat tento film do detailu, proto jsem se zaměřil jen na základní prvky, které se zde vyskytují a další zajímavosti raději nechám na jindy.

Pokračování článku